
Restauracja to miejsce, które musi spełniać ścisłe wymagania Sanepidu. Utrzymywanie czystości jest ważnie nie tylko na sali restauracyjnej, ale też w kuchni, czy w łazience. W dzisiejszym artykule sprawdzamy, z jakich środków czystości korzysta się na co dzień w gastronomii. Jeśli jesteście ciekawi, czytajcie dalej!
Gdzie kupić chemię dla gastronomii?
Profesjonalnej chemii dla gastronomii niestety nie kupimy w zwykłym sklepie, takie produkty można znaleźć w hurtowniach środków czystości lub nawet bezpośrednio u producentów. W zwykłych sklepach, czy w drogeriach znajdziemy jedynie chemię gospodarczą, która nie jest tak skuteczna jak profesjonalna. Chemia dla gastronomii dostępna w sklepie Silco, charakteryzuje się wysoką skutecznością, dzięki swojej skoncentrowanej formie, a to czyni ją też wydajną!
Z jakich środków czystości korzysta się w restauracji?
Codziennie w restauracji korzysta się z wielu różnych środków czystości, zarówno na sali restauracyjnej, za barem, jak i w kuchni. Poniżej przedstawiamy, z jakich produktów korzysta się każdego dnia w gastronomii.
Płyn do czyszczenia piekarników
Piekarniki często trudno jest wyczyścić, ze względu na różnego rodzaju przypalenia na rusztowaniach, czy blaszkach. Taki płyn do czyszczenia piekarników używa się „na ciepło”, ponieważ dopiero w odpowiedniej temperaturze, produkt zapewnia optymalne działanie. Warto dodać, że płynem do mycia piekarników można także wyczyścić grill, czy palniki. A na tłuste plamy warto skorzystać z płynu do usuwania tłuszczu.
Płyn do zmywarek przemysłowych
W każdej restauracyjnej kuchni znajduje się zmywarka przemysłowa, która nieustannie pracuje, dlatego też niezwykle przydatny okazuje się zakup np. 10 litrów płynu do zmywarki. Dzięki niemu naczynia będą lśniły, ale będą też szybciej wysychały w zmywarce. Warto jednak zadbać o to, by kupić profesjonalny płyn do zmywarek przemysłowych, ponieważ zapobiega on powstawaniu m.in. skrobi czy osadów z wapnia na naczyniach.
Płyn myjąco-dezynfekujący
Na sali restauracyjnej obowiązuje porządek, kelnerzy po każdym kliencie muszą zdezynfekować stolik, zanim obsłużą przy nim kolejnego gościa. Dlatego też w restauracjach korzysta się z płynu myjącego i dezynfekującego, który ułatwia utrzymywanie stołów, czy blatów w czystości.
Płyn do mycia naczyń
Mimo że w każdej kuchni restauracyjnej znajduje się zmywarka przemysłowa, to nie wolno jednak zapomnieć o płynie do mycia naczyń. Profesjonalny środek do czyszczenia talerzy i garnków, przeznaczony dla gastronomii pozwala łatwo rozpuścić tłuszcze, dzięki czemu mycie naczyń przebiega szybko i sprawnie, bez zbędnego szorowania.
Trzeba pamiętać o tym, że profesjonalna chemia dla gastronomii musi spełniać określone wymagania, nie może ona zawierać np. substancji, które wchodziłyby w reakcje z żywnością. Co więcej, środki czystości powinny posiadać także atest Państwowego Zakładu Higieny.