czwartek, 25 kwietnia

Silikonowe maty grzewcze dla gastronomii

Silikonowa mata grzewcza

Podawanie ciepłych potraw to niezbędny element gastronomii, który wiąże się z zapewnieniem odpowiedniej infrastruktury. Utrzymanie dań w odpowiedniej temperaturze jest możliwe, dzięki m.in. bemarom grzewczym oraz silikonowym matom grzejnym.

Silikonowe maty grzewcze – budowa i zasada działania

Silikonowa mata grzejna to jeden z rodzajów grzałki. W tym przypadku obwód grzewczy ukryty jest pod warstwą silikonu, który w doskonały sposób zabezpiecza grzałkę przed wilgocią i trudnymi warunkami panującymi w obiektach gastronomicznych. Jedna strona maty grzewczej jest samoprzylepna. Pozwala to na dokładniejsze dopasowanie maty do pojemnika bemarowego i ograniczenie strat cieplnych. 

W zależności od modelu, silikonowe maty grzewcze różnią się wymiarami, mocą grzewczą oraz opcjonalnym wyposażeniem. Ważne jest ścisłe dopasowanie maty do pojemnika gastronomicznego, dlatego należy zwrócić szczególną uwagę na specyfikację przy wyborze konkretnego modelu.

Silikonowe maty grzejne są wykorzystywane w obiektach gastronomicznych, jak np. restauracje, hotele, bary, ale także obiektach zbiorowego żywienia, czyli stołówki i jadłodajnie. Maty grzewcze doskonale sprawdzą się w ciągach wydawczych, w szczególności tych samoobsługowych. 

Bemary grzewcze – różnorodność modeli

Podgrzewanie dań może odbywać się również na inne sposoby. Kolejnym z rozwiązań, które umożliwia utrzymanie potraw w wysokiej temperaturze w ciągach wydawczych, są bemary grzewcze. 

W zależności od modelu, bemary mogą różnić się sposobem podgrzewania dań. Najbardziej popularnym modelem są jednak wodne bemary grzewcze. Zasada ich działania jest bardzo prosta. Bemary podgrzewają i utrzymują wysoką temperaturę wody w której zanurzone są pojemniki z żywnością. To rozwiązanie jest bezpieczne dla potraw, ponieważ temperatura jest równomiernie rozprowadzona po całym pojemniku i nie występuje ryzyko przypalenia zawartości.

Bemary grzewcze dostępne są w wielu różnych wymiarach, dzięki czemu w łatwy sposób można dopasować urządzenie do wielkości obiektu gastronomicznego i indywidualnych potrzeb. Do poprawnego działania niezbędne będzie wykorzystanie pojemników gastronomicznych, w których znajdować się będą potrawy.

Przeczytaj też:   Kable grzejne - sposób na ogrzewanie w trudnodostępnych miejscach

Szeroka oferta komponentów do urządzeń chłodniczych i gastronomicznych, w tym silikonowa mata grzewcza i bemar grzewczy, dostępna jest w AiFO Components.

Kliknij, aby ocenić ten artykuł!
[Total: Average: ]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.